Rana intervencija u Centru "Slava Raškaj" Zagreb

Rana intervencija u Centru "Slava Raškaj" Zagreb

Rana intervencija je socijalna usluga koja obuhvaća stručnu poticajnu pomoć djeci i stručnu i savjetodavnu pomoć njihovim roditeljima, uključujući i druge članove obitelji te udomitelja za djecu, kod nekog utvrđenog razvojnog rizika ili razvojne teškoće djeteta.

Rana intervencija pruža se djetetu kod kojeg je u ranoj dobi utvrđeno odstupanje u razvoju, razvojni rizik ili razvojne poteškoće. Rane intervencije obuhvaćaju edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski tretman i senzornu integraciju u trajanju od 30 minuta po usluzi za svako dijete (ukupno 1,5 sati po djetetu), a po rješenju Centra za socijalnu skrb, sukladno  Zakonu o socijalnoj skrbi.

Ovaj oblik intervencije usmjeren je na prevenciju teškoća s ciljem poboljšanja  interakcije dijete-roditelj-obitelj. Primjenjuje se na različite skupine djece, kako  na djecu s biološkim i okolišnim čimbenicima rizika, tako i na djecu s većim utvrđenim smetnjama razvoja u dobi od rođenja do 3. godine, a najdulje do navršene 5. godine života.

Spomenka Lalić prof.fon., sveuč. specijalist rane intervencije, pripremila nam je nekoliko video prikaza rane intervencije kroz metodu senzorne integracije u Centru "Slava Raškaj"Zagreb.










Comments

Popular Posts