Metoda muzikoterapije



Helena Ivezić, gl.terapeut

METODA MUZIKOTERAPIJE

U videu prikazujemo neke od metoda muzikoterapije koje provodimo u našem Centru

VIZUALNI MATERIJALI

Vizualni materijali u glazbenoj terapiji se koriste sa ciljem lakšeg savladavanja zadataka. Koristimo brojeve, boje, oblike, sličice same radnje, predmete kojima proizvodimo zvuk ili pokret. Vizualna podrška može biti vrlo važna jer omogućava bolje razumijevanje i pamćenje.

BRAIN GYM

Brain Gym pokreti predstavljaju niz jednostavnih i ugodnih pokreta koji potiču iskustvo učenja cijelim mozgom. Osobito su učinkoviti u području školskih vještina jer omogućuju pristup ranije nedostupnim područjima mozga. Smatra se da dugotrajno ponavljanje i uvježbavanje gradiva dovodi do isključivanja pojedinih dijelova mozga koji su bitni za cjelovito učenje. Prirodna su i zdrava alternativa napetostima i pomažu u prevladavanju većine teškoća u učenju.
To su vježbe koje usklađuju funkcioniranje svih područja mozga i općenito sustava tijela i uma te  vode poboljšanjima: opće motoričke koordinacije, koncentracije i pamćenja, čitanja, pisanja, jezičnih i matematičkih vještina, organizacijskih vještina, logičkog mišljenja i razumijevanja, emocionalne ravnoteže i  smanjenju hiperaktivnosti i napetosti.
U kombinaciji sa glazbom ,izvođenje pokreta na ritam daje još jednu novu dimenziju funkcionalnosti, koncentracije i ugode.

 

POKRET, PLES, NEVERBALNA KOMUNIKACIJA

U terapiji plesom razvijamo grubu i finu motoriku, svjesnost o vlastitom tijelu, te o tijelu partnera s kojim radimo, neverbalnu komunikaciju,  senzibilnost, te svjesnost o energetskom tijelu i kako ono može biti u interakciji s drugima, osvještavamo prostornu percepciju, socijalno  - kontaktne vještine, komunikaciju pokretom, kreativnost i stvaranje ideje,  postepeni razvoj i opis cijelog procesa određenog pokreta, rad u parovima – upoznavanje sa inicijatorom i primateljem pokreta, osvještavanje inicijacije  pokreta impulsom iz središta našeg tijela.

Cilj je komunikacija pokretom, impulsom , improvizacijom emocionalnih procesa kroz glazbu.

Izvor plesa je argentinski tango.




Comments

Popular Posts