Program Savjetovališta "Korak po korak vlastitim snagama" kroz primjenu Marte Meo pristupa

Program Savjetovališta "Korak po korak vlastitim snagama"
kroz primjenu Marte Meo pristupa



Marte Meo® potpora razvoju učinkovita je metoda za prirodno poticanje komunikacije djece i odraslih osoba koji imaju teškoća u ostvarivanju kvalitetnih interakcija s drugima. 

Marte Meo program je razvijen u Nizozemskoj prije 40 godina i primjenjuje se u više od 50 zemalja svijeta za praktično pomaganje roditeljima u nošenju sa specifičnim potrebama djeteta s razvojnim odstupanjima. Program je jasan i konkretan te omogućuje povezivanje teoretskih stručnih znanja i praktičnih roditeljskih vještina. 

Marte Meo savjetovanje provode licencirani Marte Meo terapeuti i temelji se na pomnoj analizi snimaka svakodnevnih interakcija roditelja i djeteta. Promatranjem video snimaka moguće je uvidjeti kada se u svakodnevnim situacijama javlja prilika za razvoj. Moguće je jasno odrediti što se događa i razlučiti zašto to doprinosi napredovanju. Postupci potpore razvoju su spontani i izraz su postojanja intuitivnih sposobnosti uz usvajanje novih specifičnih roditeljskih znanja i vještina.



Kroz praktičan 'korak po korak' program za poticanje razvoja, roditeljima pružamo posebno kreiran Marte Meo terapijski pristup usmjeren na svakodnevne interakcije u obiteljskom okruženju. Roditelji upoznaju Marte Meo elemente podupiruće komunikacije te uočavaju načine kako ciljano ohrabrivati i podupirati djecu kako bi razvila komunikacijske socijalne i emocionalne vještine neophodne za uspješno suočavanje s okolinom i samima sobom. Marte Meo način gledanja pomaže im da u praksi ostvare bolju suradnju i time povećaju učinkovitost interakcija s djetetom.

Kroz posebno razvijenu tehniku interakcijske analize, posebno se traže trenuci podupirućeg odgojnog ponašanja koje je primjereno djetetovim razvojnim koracima. Zajedničkim pregledavanjem značajnih trenutaka na video snimkama, roditelji uočavaju i uče vlastitim snagama primjenjivati Mate Meo elemente podupiruće komunikacije. Pri tome roditelji razvijaju sposobnost uvida u procese koji se odvijaju tijekom svakodnevnih interakcija i uočavaju načine kako sami mogu ciljano podupirati dijete za uspješno suočavanje s okolinom i samim sobom. Promatranje vlastitih video zapisa roditelju omogućuje integraciju stečenih vještina te djeluje na kreativni razvoj i otvorenost za učenje i promjene.


Marte Meo metodu provodimo u sklopu Savjetovališta Centra Slava Raškaj za djecu od novorođenačke dobi do 4 godine. Plan provedbe uključuje ciklus  Marte Meo terapijskih susreta, kroz period od 3 mjeseca, u periodu od rujna do lipnja tekuće školske godine. Aktivnosti programa uključuju procjenu roditeljskih potreba i potreba djeteta, interakcijsku analizu i pripremu video snimaka za pregledavanje te Marte Meo savjetovanje.                




Postupak provođenja savjetovanja
Roditelji snimaju 5 minuta video zapisa iz svakodnevnog života i to u situaciji slobodne igre s djetetom i situaciji dnevnih strukturiranih rutina; terapeut provodi detaljnu interakcijsku analizu video snimka obzirom na Marte Meo elemente i postavlja Marte Meo dijagnozu; slijedi određivanje prve radne točke; nalaženje ‘’dobrih momenata’’ - prilika za razvoj i zajedničko pregledavanje snimaka te prenošenje Marte Meo informacija; ponavljanje snimanja, daljnja interakcijska analiza i zajednička pregledavanja dok se ne ostvare radne točke u skladu s potrebama koje su izrazili roditelji.
U vremenu između terapijskih susreta, roditelji šalju video snimke svojih svakodnevnih interakcija s djetetom, a terapeut detaljno pregledava snimke gdje pronalazi poželjne trenutke koji služe kao prilika za djetetov razvoj. Posebno se traže trenuci podupirućeg odgojnog ponašanja koje je primjereno djetetovim razvojnim koracima. Promatranje vlastitih dobrih trenutka na video zapisu, roditelje vodi do djelotvornijeg nošenja s izazovima te posredno do rasta povjerenja u vlastite kompetencije.



Marte Meo savjetovanje može direktno utjecati na kvalitetu života obitelji s djetetom s teškoćama jer omogućuje integraciju specifičnih roditeljskih znanja i vještina te djeluje na kreativni razvoj i otvorenost za učenje i promjene uvidom u osobno iskustvo pri čemu se uz podršku djelotvornije rješavaju izazovi te rastu samopouzdanje i roditeljske kompetencije. Pružanjem ove usluge, ujedno se smanjuje roditeljska anksioznost zbog vremena koje prolazi u čekanju i njihov osjećaj nemoći zbog nedostupnosti stručne podrške djetetu. Uz to, ovakav oblik savjetovanja osobito je pogodan u ovom izazovnom vremenu pandemije jer se u potpunosti može izvoditi u online obliku.

Provedbom aktivnosti, indirektno, korist će također imati članovi njihove uže i šire obitelji jer Marte Meo terapijski proces omogućuje otvaranje prostora za stvaranje novih i zadovoljavajućih odnosa i smanjenje ugroženosti obiteljske strukture i dinamike.

Program provodi licencirana Marte Meo supervizorica, prof. Lidija Andrijević Gajić (dolje na slici  s Josje Aarts, direktoricom Marte Meo International Education) kojoj se možete obratiti za pitanja vezana uz savjetovanje na email: lidija.a.gajic@gmail.com




Comments

Popular Posts